środa, 8 marca 2017

Muffinki marchewkowe









Te muffinki robi się naprawdę bardzo szybko, a do tego są pyszne i wilgotne.

Wystarczy marchewkę zetrzeć na tarce, suche składniki wymieszałam z mokrymi,

do tego nasza marchewka, szybkie mieszanie i do pieca. Prawda że szybko?
            
                                                                                                        


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 75 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:


Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wszystko razem mieszamy. Masło roztopić, wystudzić. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dodajemy masło. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach. Składniki suche dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyciągnąć i wystudzimy.













2 komentarze :

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis.
    Jeśli tylko da się je upiec na ksylitolu zamiast cukru i użyć proszku do pieczenia bez fosforanów - mogłabyś go zgłosić do mojej akcji Miss Babeczki na Mikserze.
    Wystarczy spełnić kilka warunków i już można wypiec sobie atrakcyjne nagrody, jak bielizna Kinga, ekoprodukty Bioplanet i akcesoria kuchenne Borner.
    Zachęcam! :)

    OdpowiedzUsuń