Te muffinki robi się naprawdę bardzo szybko, a do tego są pyszne
i wilgotne. Wystarczy marchewkę zetrzeć na tarce, suche
składniki wymieszałam z mokrymi, do tego nasza marchewka, szybkie
mieszanie i do pieca. Prawda że szybko?
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 75 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wszystko razem mieszamy. Masło roztopić, wystudzić. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dodajemy masło. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach. Składniki suche dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyciągnąć i wystudzimy.
Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
OdpowiedzUsuńJeśli tylko da się je upiec na ksylitolu zamiast cukru i użyć proszku do pieczenia bez fosforanów - mogłabyś go zgłosić do mojej akcji Miss Babeczki na Mikserze.
Wystarczy spełnić kilka warunków i już można wypiec sobie atrakcyjne nagrody, jak bielizna Kinga, ekoprodukty Bioplanet i akcesoria kuchenne Borner.
Zachęcam! :)