wtorek, 21 marca 2017

Kurczak z warzywami pieczony na ryżu








Kurczak zapiekany na ryżu to proste i szybie do przygotowania danie.

Na dno wsypujemy ryż, dodajemy warzywa, kurczaka, całość zalewamy pomidorową

zalewą i do pieca. Pyszne, sycące danie jednogarnkowe, zapraszam.



Składniki:

  • 4 woreczki ryżu brązowego
  • 4 udka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2-3 łodygi
zalewa
  • 4 szklanki wody
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na dwa kawałki (zamiast udek mogą być pałeczki albo skrzydełka). Kurczaka natrzeć czosnkiem, oprószyć słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem. Mięso odłożyć do lodówki na całą noc.
Do garnka wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, masło, oregano, ostrą paprykę, 1/2 łyżeczki pieprzu i sól do smaku, ja dałam ok.1 1/2 łyżeczki, zagotować. Przygotować blaszkę/naczynie żaroodporne. Marchewkę, cebulę obrać. Paprykę, seler naciowy pokroić w paseczki,
cebulę oraz marchewkę w plastry.

Na dno wsypać ryż, na nim ułożyć warstwę cebuli na nią marchewkę, paprykę i seler naciowy. Na wierzch ułożyć kawałki kurczaka. Całość zalać zalewą. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1,5 godziny.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz