czwartek, 2 marca 2017

Kluski koperkowe









Dziś przepis na kluski, takie zwyczajne kluski śląskie tylko kształt zmieniony

i troszeczkę kolor przez koperek. No a czego się nie robi dla dzieci.

Mamo, mamo jakie te kluski fajne ci wyszły, takie robaczki 😊





Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • ok 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować. Przestudzone i przecisnąć przez prasę. Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części. 1/4 część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę, tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól, koperek drobno posiekany (można użyć suszonego) i ziemniaki które zostały odłożone. Wyrobić na jednolite ciasto. Odrywany po kawałku, formujemy cienki wałeczek i tniemy  na 2-3 cm paseczki. Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty. Podajemy z ulubioną surówką i duszonym mięsem.












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz