niedziela, 8 stycznia 2017

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką









Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami.  

Więc zapraszam na pyszną, pachnącą cynamonem na kruchym spodzie 

z kruszonką szarlotkę. Było smacznie, koniecznie wypróbujcie!





Składniki:

ciasto
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka kakao
jabłka
  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
kruszonka
  • szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:


Mąkę przesiać, dodać cukier, schłodzone masło i posiekać nożem. Na koniec dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Odkroić 1/4 ciasta dodać do niego kakao i wyrobić do połączenia składników. Schłodzić ciasto przez 1 godzinę.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę przełożyć do garnka, dodać 3 łyżki wody, przesmażyć pod koniec dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. 
Ciasto rozwałkować, wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 23x36 i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i podpiec przez 15 minut.
W tym czasie zrobić kruszonkę. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki, posiekać nożem, następnie rozetrzeć miedzy palcami.
Na podpieczone ciasto, wyłożyć jabłka, wyrównać. Na koniec posypać równomiernie kruszonką, a na nią zetrzeć kakaowe ciasto.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 45-55 minut.
















2 komentarze :