Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami.
Więc zapraszam na pyszną, pachnącą cynamonem na kruchym spodzie
z kruszonką szarlotkę. Było smacznie, koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka kakao
jabłka
- 2 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1-2 łyżeczki cynamonu
kruszonka
- szklanka mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier, schłodzone masło i posiekać nożem. Na koniec dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Odkroić 1/4 ciasta dodać do niego kakao i wyrobić do połączenia składników. Schłodzić ciasto przez 1 godzinę.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę przełożyć do garnka, dodać 3 łyżki wody, przesmażyć pod koniec dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 23x36 i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i podpiec przez 15 minut.
W tym czasie zrobić kruszonkę. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki, posiekać nożem, następnie rozetrzeć miedzy palcami.
Na podpieczone ciasto, wyłożyć jabłka, wyrównać. Na koniec posypać równomiernie kruszonką, a na nią zetrzeć kakaowe ciasto.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 45-55 minut.
Uwielbiam szarlotkę, też zrobiłam dzisiaj taką tradycyjną.
OdpowiedzUsuńlubię szarlotki!
OdpowiedzUsuń