Przepis na to ciasto dostałam bardzo dawno i tak sobie leżał i czekał
na swoją kolej, aż do dziś. Szkoda że tak długo bo ciasto jest pyszne.
Dodatkowo jest szybkie oraz łatwe do zrobienia, a do tego
bez zagniatania, a nawet bez użycia jakiegokolwiek miksera. Polecam :)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- 2,5 kg jabłek
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kaszą oraz cukrem.
Podzielić na trzy równe części.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podzielić na pół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na to część jabłek i posypać cynamonem. Następnie wsypać drugą część suchych składników i kolejną część jabłek, posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnie suche składniki.
Masło pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńA jak duza ta blaszka?
OdpowiedzUsuńBlaszka 23×35
UsuńPozdrawiam Kasia
Jak ustawic piekarnik , gora ,dol , nawiew ?
OdpowiedzUsuńGóra-dół 🙂
Usuń