Szarlotka sypana











Przepis na to ciasto dostałam bardzo dawno i tak sobie leżał i czekał 

na swoją kolej, aż do dziś. Szkoda że tak długo bo ciasto jest pyszne.

Dodatkowo jest szybkie oraz łatwe do zrobienia, a do tego 

bez zagniatania, a nawet bez użycia jakiegokolwiek miksera. Polecam :)







Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 2,5 kg jabłek


Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kaszą oraz cukrem.
Podzielić na trzy równe części.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podzielić na pół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na to część jabłek i posypać cynamonem. Następnie wsypać drugą część suchych składników i kolejną część jabłek, posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnie  suche składniki.
Masło pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę.

















6 komentarzy :

[0].appendChild(pfBloggerJs);