środa, 26 października 2016

Rozgrzewający krem z dyni










Przyszła jesień, a z nią pyszne dynie. Więc  nadszedł najwyższy czas na 

przygotowania pysznego kremu. 

Sam w sobie krem jest delikatny, kremowy, ale dzięki imbirowi również 

bardzo rozgrzewający. 

Taka zupa najlepiej smakuje mi w towarzystwie grzanek.





Składniki:

  • 600 g dyni Hokkaido
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1L bulionu
  • 100 ml śmietany
  • masło/olej do smażenia
  • świeży imbir
  • sól, pieprz,


Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć i obrać. Dynie oraz ziemniaka pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę z marchewką, gdy zrobią się szkliste, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wszystko razem jeszcze podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, dodać dynie, ziemniaki i wlać bulion, ugotować do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe zmiksować. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz świeżym starytm imbirem. Zupę rozlewamy do talerza, dodajemy kleks śmietany oraz grzanki. Smacznego!
















2 komentarze :

  1. Jesień to czas dyni, a ja z niej najbardziej lubię przygotowywać krem :) mniam.

    Twoja zupka wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń