wtorek, 21 czerwca 2016

Sałatka z białymi szparagami











Składniki:

  • 3 garście sałaty w 2 kolorach
  • 1/2 pęczka białych szparagów
  • 2 pomidory
  • 5-6 rzodkiewek
  • 3 jajka
sos
  • 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier



Wykonanie:

Szparagi obrać (oprócz główek), odkroić zdrewniałe końce, pokroić na kawałki 3-4 cm. Wrzucić do wrzątku i gotować ok 7 minut, w połowie gotowania dorzucić główki, odcedzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Pomidora pokroić w ósemki, a rzodkiewkę w plasterki. Koperek posiekać. 
Przygotować sos: oliwę wymieszać z cytryną doprawić solą, cukrem i pieprzem, na koniec dodać koperek, wymieszać.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rozłożyć na talerzu. Na nią poukładać pomidor, rzodkiewkę, jajka oraz szparagi. Całość polać przygotowanym sosem. Smacznego!!














3 komentarze :