Gołąbki, tak jedne z moich ulubionych dań. Tym razem zrobione z kapusty pekińskiej z kaszą jęczmienną i pieczarkami, były pyszne, delikatne, polecam.
Składniki:
- 1 duża kapusta pekińska
- 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gdy woda odparuje zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na oleju do miękkości.
Do miski przełożyć kaszę, pieczarki z cebulę, koncentrat pomidorowy ( można pominąć), doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Kapustę umyć, odkroić dół głąba. Oddzielić liście i z każdego ściąć twarde części. Następnie sparzyć w wrzątku przez 1 minutę, zahartować.
Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy w rulonik. Gołąbki wkładamy do rondla, podlewamy wywarem/wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem.
Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego!
gołąbki w każdej wersji są super
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę :)
Usuń