piątek, 18 marca 2016

Pieczeń rzymska z jajkiem












Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka 
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok 1/2 szklanki bułki tarty
  • olej do posmarowania blaszki


Wykonanie:

Cebulę drobno pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, osączyć. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, bułkę, jajka, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Keksówkę posmarować olejem, posypać delikatnie bułką tartą, wyłożyć połowę mięsa, zrobić małe wgłębienie i włożyć ugotowane i obrane jajka. Na wierzch wyłożyć pozostałe mięso i delikatnie posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę.













3 komentarze :

  1. Bardzo czesto robie taka pieczen. Czasami z jajkiem, a czasami dodaje papryke w trzech kolorach pokrojona w kostke i mozarelle.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis. Pieczeń palce lizać!!

    OdpowiedzUsuń