czwartek, 10 marca 2016

Leszcz w sosie jogurtowo cytrynowym














Składniki:
  • 1 kg leszcza
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
sos
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • soku z 1/2 cytryny
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Rybę myjemy, odcinamy głowę, ogon, usuwamy łuski i filetujemy. Kroimy na paski. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące strzepując z jej nadmiaru.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, zdejmujemy z ognia i na każdy kawałek ryby kładziemy kawałek masła.
Cytrynę umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jogurt wymieszać ze skórką cytryny i dodać z połowy cytryny sok, wszystko razem wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Leszcz podałam ze szpinakiem i polałam sosem jogurtowo cytrynowym.
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz