wtorek, 1 marca 2016

Kotleciki z kalafiora i marchewki











Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 1 duża marchewka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia
  • oregano
  • sól, pieprz




Wykonanie:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotowany kalafior przełożyć do miski, rozgnieść widelcem dodać startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, jajka oraz 4 łyżki bułki tartej, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie uformować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podawać z ulubionym sosem. Smacznego!

















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz