środa, 3 lutego 2016

Pulpety cielęce w sosie koperkowym












Składniki:

  • 500 g mięsa cielęcego
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 kajzerka
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Marchewkę oraz pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlać 1/2 litra wody, włożyć marchewkę i pietruszkę, zagotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem. Dodać połowę przesmażonej cebuli, jajko, przyprawić. Dokładnie mieszamy naszą masę. Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mącę.  Do garnka z warzywami dodajemy pozostałą cebule i wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 20 minut. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem.
Pulpety podałam z makaronem razowym.
















2 komentarze :

  1. Wspaniałe, i wyglądają dość lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste smaczne danie i dobrze wytłumaczone dziękuje ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń