środa, 27 stycznia 2016

Wegetariański gulasz z soczewicą













Składniki:

  • 150 g soczewicy
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz




Wykonanie:

Cebulę, seler, pietruszkę oraz marchewkę pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy, soczewicę opłukać. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę razem podsmażyć. Wlać 0,5L wody oraz puszkę pomidorów, dodać warzywa oraz soczewicę. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Na sam koniec dodajemy osączony groszek, koncentrat oraz paprykę, sól i pieprz do smaku. 
Gulasz podałam z kaszą kuskus.
















1 komentarz :