niedziela, 17 stycznia 2016

Wątróbka z warzywami











Składniki:

  • 500 g wątróbki z indyka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka groszku
  • Mrożonka (kalafior, brokuł,marchewka)
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • mąka pszenna
  • majeranek
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Groszek osączyć z zalewy. Pietruszkę drobno posiekać. W garnku zagotować wodę, wrzucić warzywa i ugotować al dente. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać paprykę i chwilę razem poddusić, na koniec wrzucić groszek, trzymać na ogniu do momentu, aż groszek się podgrzeje. Oczyszczoną, umytą wątróbkę, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy majerankiem i delikatnie oprószamy mąką. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć wątróbkę. Do miski włożyć ugotowane warzywa, cebulę z papryką i groszkiem, oraz naszą wątróbkę. Wszystko doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec posypać zieloną pietruszką.
Podawać z kaszą gryczaną. Smacznego!




















1 komentarz :

  1. Ja to z tych co wątróbkę uwielbiają. A taka z warzywami to w ogóle pychota.

    OdpowiedzUsuń