czwartek, 28 stycznia 2016

Tawa Tawas









Tawa Tawas to pyszne pączusie w kształcie rombów, które pochodzą z Boliwii. Wielką ich zaletą jest to, że sa łatwe i szybkie w wykonaniu. Są świetną propozycją na karnawał czy zbliżający się Tłusty Czwartek, polecam.





Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dodatkowo
  • olej do smażenia
  • miód
  • cukier puder



Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Na sam koniec dodajemy jajka, masło i wlewamy mleko. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy romby. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączyć je na papierowych ręcznikach. Gotowe polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!



















1 komentarz :

  1. bardzo fajne;oryginalne;nie widziałam jeszcze takich;) zapraszam na ''ciasteczka sadlaki''bardzo kruche ciasteczka na smalcu;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/sadlaki.html

    OdpowiedzUsuń