Chili con carne czyli pyszne danie kuchni meksykańskiej. Jest to typowe danie jednogarnkowe, a jego głównym składnikiem jest mięso mielone. Szybka, łatwa do przygotowania, bardzo sycąca i rozgrzewająca potrawa idealna na chłodne dni.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego zmielonego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 duża czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- oregano, cynamon
- słodka papryka, chilli
- kmin rzymski mielony
- sól, pieprz
dodatkowo
- 250 g makaronu
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile smażymy. Dodajemy nasze mięso mielone, smażymy aż nabierze ładnego brązowego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, całość dokładnie mieszamy. Dorzucamy nasze przyprawy i dusimy ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Makaron (u mnie razowy penne) ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wrzucić do mięska, dokładnie wymieszać całość.
To danie można podać na wiele sposobów z ryżem, makaronem, pieczywem czy w tortilli, wedle uznania. Smacznego!
Przepyszne wyszło. Bardzo polecam
OdpowiedzUsuń🙂
Usuń