sobota, 16 stycznia 2016

Chili con carne z makaronem










Chili con carne czyli pyszne danie kuchni meksykańskiej. Jest to typowe danie jednogarnkowe, a jego głównym składnikiem jest mięso mielone. Szybka, łatwa do przygotowania, bardzo sycąca i rozgrzewająca potrawa idealna na chłodne dni.      





Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego zmielonego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • oregano, cynamon
  • słodka papryka, chilli
  • kmin rzymski mielony
  • sól, pieprz

dodatkowo

  • 250 g makaronu


Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile smażymy. Dodajemy nasze mięso mielone, smażymy aż nabierze ładnego brązowego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, całość dokładnie mieszamy. Dorzucamy nasze przyprawy i dusimy ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut. 

Makaron (u mnie razowy penne) ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wrzucić do mięska, dokładnie wymieszać całość.

To danie można podać na wiele sposobów z ryżem, makaronem, pieczywem czy w tortilli, wedle uznania. Smacznego!
























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz