niedziela, 3 stycznia 2016

Biała kapusta zasmażana










Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskie
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, świeżo mielony pieprz



Wykonanie:


Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę oraz boczek pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć boczek razem z cebulą, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć od czasu do czasu mieszając. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Dolać wody, dusić do miękkości. 
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka.
Do kapusty dodać zasmażkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe, smacznego!















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz