środa, 25 listopada 2015

Zupa z kaszą bulgur








            Szybka, zdrowa i bardzo sycąca zupa z kaszą bulgur, polecam.





Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur
  • ok 1,5 L bulionu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • olej do podsmażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić w paseczki, liście odłożyć. Rozgrzać olej, wrzucić warzywa i dusić 5-6 minut. Włożyć pomidory, wlać bulion, doprawić do smaku, zagotować. Gotować 15 minut na małym ogniu. W tym czasie ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi liśćmi selera. Smacznego!





















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz