środa, 7 października 2015

Pulpety z indyka z marchewką










Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • mąka pszenna 
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
sos:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodajemy pomidory, dolewamy szklankę wody, przyprawiamy. Gotujemy ok 15 minut. W tym czasie obieramy marchewkę, ścieramy na grubych oczkach na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy marchewkę, cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy kaszę manną, przyprawiamy. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kuleczki wrzucamy do rondla i dusimy 20 minut na małym ogniu.
Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ew. doprawić do smaku. SMACZNEGO!
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz