wtorek, 6 października 2015

Letnia szarlotka z budyniem










Składniki:

masa
  • 2 budynie waniliowe
  • 0.75 l mleka
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masłem, żółtkami, jajkiem, cukrem oraz śmietaną, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, schłodzić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posypać cynamonem i ułożyć pokrojone jabłka. Mleko zagotować z 2 łyżkami cukru i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane ciasto lub zetrzeć na tarce . Piec w temperaturze 190° przez 45 minut. 
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.





Blaszka 24x38


















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz