Składniki:
masa
- 2 budynie waniliowe
- 0.75 l mleka
- 1 kg jabłek
- cynamon
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masłem, żółtkami, jajkiem, cukrem oraz śmietaną, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, schłodzić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posypać cynamonem i ułożyć pokrojone jabłka. Mleko zagotować z 2 łyżkami cukru i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane ciasto lub zetrzeć na tarce . Piec w temperaturze 190° przez 45 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Blaszka 24x38
Czy mleko nie powinno być 750ml?
OdpowiedzUsuń0.75 L=750ml
Usuń