sobota, 17 października 2015

Kluski z pieczarkami i serem












Składniki:

ciasto

  • 600 g ziemniaków
  • ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
farsz
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. 
Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, razem podsmażyć na rozgrzanym maśle. Przyprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do pieczarek, wymieszać.
Z ciasta formujemy placuszki, nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki.
Kluski gotujemy  w osolonym wrzątku około 5-6 minut.
Podajemy ze zeszkloną cebulką.




















1 komentarz :