czwartek, 24 września 2015

Kotlet paryski





 

             Pyszny, delikatny, soczysty filet z kurczaka w jajku. Polecam.



Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Pierś umyć, wysuszuć i podzielić na cztery kotlety. Mięso delikatnie rozbić. Do miseczki wsypać mąkę, w drugiej roztrzepać jajko dodać sól i pieprz. Następnie kotlety obtaczać w mące. Rozgrzać tłuszcz na patelni, gdy będzie gorący każdy kotlet zanurzać w jajku i smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO!















4 komentarze :

  1. Mam wrażenie że kiedyś takie jadłam ;) Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. przepraszam ale paryski kotlet musi byc panierowany w jajku ubitym na puszysta piane !!!!
    !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robiłam w taki sposób, tak robiła moja mama :) Następnym razem zobaczę jak wyjdzie z ubitą pianą :)

      Usuń
    2. Tak anonimowy masz racje prawdziwy kotlet po parysku musi byc panierowany w dobrze ubitej pianie z jajek!!!!

      Usuń