sobota, 5 września 2015

Knedle serowe ze śliwkami









Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 500 g sera białego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 25-30 wypestkowanych śliwek
  • cukier, sól

Wykonanie:

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez prasę razem z twarogiem. Dodać jajka, mąkę i sól, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Na dłoni uformować placuszki, na środek kłaść śliwkę obtoczoną w cukrze. Dokładnie zlepić, formułując kulki. Wrzucamy po kilka sztuk na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy od razu posypane cukrem, polane śmietaną, roztopionym masełkiem czy podsmażoną bułką tartą. Smacznego!



















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz