sobota, 29 sierpnia 2015

Ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką








Składniki:

  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g wiśni, wydrylowanych
kruszonka:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski, posiekać, następnie rozetrzeć między palcami by powstała kruszonka.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Do miski wrzucamy masło,  ucieramy za pomocą miksera na gładką, jasną masę, wsypujemy cukier, dalej ucierając. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i wyłożyć wydrylowane wiśnie. Na koniec posypać równomiernie kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut, do suchego patyczka.




Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Blaszka 24x38






















2 komentarze :