niedziela, 12 lipca 2015

Wątróbka drobiowa z pieczarkami










Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 200 g pieczarek
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 250 g makaronu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/2 pęczka koperku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać wodą i odcedzić. Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce, jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Koperek drobno posiekać. Na patelni smażymy wątróbkę, po zdjęciu z ognia solimy. Na drugiej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, starte jabłko i wszystko dusimy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu wrzucamy makaron i dokładnie łączymy razem. Na talerz wykładamy makaron połączony z sosem i układamy na wierzch wątróbkę. Podajemy z ogórkiem lub ulubioną surówką. Smacznego.



















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz