Rolada schabowa









Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 200 g boczku
  • listek laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kotlety rozbić cieniutko uważając by nie podziurawić mięsa, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Boczek i ogórek kroimy w cieńkie paseczki, a cebulę w piórka. Wszystko przekładamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na  każdy kawałek mięsa nakładamy farsz i dokładnie zwijamy formując roladę i obwiązujemy nitką (można spiąć wykałaczką). Następnie obsmażamy na tłuszczu, aż się zrumienią. Na koniec dolewamy wrzącą wodę, dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Gdy rolady będą miękkie zagęszczamy sos wodą z mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.























1 komentarz :


  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie zapraszam na mój blog.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);