piątek, 17 lipca 2015

Kostka brzoskwiniowa





     Lekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni.


Składniki:

  • paczka biszkoptów
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 4 dojrzałe brzoskwinie

Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty.  Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym strumieniem zimną galaretką i mieszamy do połączenia skladników. Na koniec wrzucamy brzoskwinię pokrojoną w kostkę, mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki by masa stężała. Gdy masa będzie całkowicie zastygnięta galaretkę którą zostawiliśmy podgrzewamy(uważać by nie zagotowała się), studzimy. Owoce układamy na masie jogurtowej i polewamy galaretką. Na owocach powstanie cieniutka warstwa galaretki po to by połączyć owoce z masą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Blaszka 25x25










4 komentarze :

  1. Jakiego rozmiaru formy użyć?
    Jutro chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane , użyłam blaszki 25x25

      Usuń
  2. Ciasto proste w wykonaniu,na pewno bardzo smaczne,ale ten czas oczekiwania dla łasucha hm tu może być problem ! :-D

    OdpowiedzUsuń