poniedziałek, 8 czerwca 2015

Ryba po grecku







Składniki:

  • 500 g filetów (dorsz,morszczuk)
  • cytryna
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia 

  • 6 marchewek
  • 1 seler 
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 przecier pomidorowy
  • sól,pieprz


Wykonanie:

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na oleju, następnie dodajemy pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości. 
Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju.
W naczyniu układamy warzywa na to warstwę ryby, czynność powtarzamy pamiętając by ostatnią warstwą były warzywa.
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz