środa, 17 czerwca 2015

Ciasto z kaszy gryczanej





















     





Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu



Wykonanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę na sypko. Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski i studzimy. Gdy kasza przestygnie wsypujemy cukier i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Masło i 100 g czekolady roztapiamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do kaszy dodajemy przesianą mąkę, kakao, cynamon, żółtka, masło oraz czekoladę i dokładnie całość mieszamy. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ciasto pieczemy w 180° przez 40-45 minut. Ostudzone posypujemy resztą czekolady startą na tarce o drobnych oczkach.




Blaszka 23x35











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz