wtorek, 9 czerwca 2015

Babka majonezowa









Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek majonezu

Wykonanie:

Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz cukier, dalej ubijając.
Masę jajeczną połączyć z mąkami i majonezem. Wszystko
delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. 
Piec w temperaturze 180° przez 40 minut.
Po wystudzeniu wyjąc z foremki polukrować lub posypać cukrem pudrem. 

















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz