wtorek, 26 maja 2015

Babka budyniowa








Pyszna babka budyniowa mięciutka i bardzo wilgotna. Na pewno każdemu zasmakuje. Jest łatwa w wykonaniu i robi się ją bardzo szybko. Naprawdę polecam.




Składnik:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła (margaryna) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę razem z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysty krem, na koniec dodać miękkie masło i chwilę zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki połączyć z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° przez 50-55 minut.
Po wystudzeniu wyjąć z foremki posypać cukrem pudrem lub polukrować.




Foremka 1,5 litra











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz