czwartek, 21 maja 2015

Kluski śląskiez mięsem








Składniki:

ciasto
- ziemniaki 1 kg
- ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól

farsz
- 1/2 kg mięsa (mielonego)
- 1 cebula
- sól,pieprz (do smaku)


Wykonanie:

Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę.  
Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek i tniemy go na 2-3 cm krążki.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Mięso zmielić połączyć z cebulą dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Z krążka formujemy placuszki i nakładamy farsz z mięsa, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki.
Kluski wrzucamy na osoloną , wrzącą wodę i gotujemy około 6 minut.
Podajemy ze zeszkloną cebulą na smalcu lub skwarkami.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz