czwartek, 21 maja 2015

Brzoskwiniowy KUBUŚ









Kubuś bo tak nazwałam ten deser to połączenie brzoskwiniowego musu, śmietany i galaretki.



Składniki:

  • puszka brzoskwiń
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 galaretka brzoskwiniowa
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka kakao 

Wykonanie:

Brzoskwinie wyjąć z zalewy i zmiksować. Galaretkę rozpuści w szklance wrzątku,
po wystygnięciu połączyć z musem brzoskwiniowym. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia.

Do syropu dolać wody by w całości było 0,5 l. Zagotować i wsypać drugą galaretkę. Odstawić do stężenia. 
Gdy galaretka stężeje pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Na mus brzoskwiniowy nakładamy śmietanę (zostawiając trochę do dekoracji) . Na wierzch pokrojoną galaretkę i dekorujemy pozostałą śmietaną. Całość posypać kakaem lub startą czekoladą.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz