niedziela, 24 maja 2015

Szarlotka na cieście kruchym












Typowy szarlotka z ogromną ilością jabłek i cynamonu, na kruchym cieście.
Ciasto jest bardzo smaczne ,łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi.
Zapach po wyciągnięciu go z piekarnika rozniósł się po całym mieszkaniu.
To moje wspomnienie z dzieciństwa.


Składniki:

- 2.5 kg jabłek
- 3 szklanki mąki
- masło 
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- cukier puder do posypania


Wykonanie:

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagnieść z masłem,jajkami i cukrem.
Podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Ustawić piekarnik na 200 stopni
Obrać i potrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach.
Po tym czasie  wyjąć 1 część ciasta i rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę ciasto i posypać cynamonem.
Na tak przygotowany spód wyłożyć jabłka lekko odciśnięte z soku i zetrzeć 2 część ciasta.Piec 45 minut ,po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.






4 komentarze :

  1. a jaki wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak chce zrobic na duza blache (20x 45 cm) to czy zrobić 1,5 porcji? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, będzie po prostu troszeczkę większe.
      Z porcji 1 i 1/3 będzie takie jak moje ciasto.
      Mam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam.

      Usuń