Filety śledziowe smażone w cieście








Śledź smażony w cieście to moja dzisiejsza 

propozycja na szybki i pyszny obiad.

Jeżeli nie próbowaliście jeszcze śledzia tak 

przygotowanego, to zapraszam po przepis.






Składniki:
  • 600 g filetów śledziowych 
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz cytrynowy

Wykonanie:

Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez 2-4 godziny. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtko, ubitą pianę i  wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Śledzie oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek śledzia zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor.

Smacznego!









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);