Makaron z cukinią i pulpetami






Jeżeli lubicie makaron tak jak ja, to ten przepis

 jest właśnie dla Was. Makaron z cukinią z 

pulpetami z indyka w sosie śmietanowym to 

moja propozycja na pyszny i szybki obiad.






Składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 300 ml śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Wykonane:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, dodać bułkę, cebulę, jajko, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić mięso. Z masy formujemy pulpety, obtoczyć w mące. W rondlu zagotować wody, wrzucić pulpety (wody tylko tyle, by przykryła pulpety).  Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. W między czasie kroimy cukinię w półplasterki. Na patelni podsmażyć cukinię przez 5 minut. Następnie dodać ją do pulpetów, gotować razem przez 5 minut. Na koniec dodać makaron, śmietanę (zahartować), zioła, sól i pieprz do smaku. Całość zagotować, chwilę poddusić. 
Smacznego!









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);