wtorek, 10 kwietnia 2018

Ryżowe kotlety z pieczarkami








Dziś przepis na kotleciki z ryżu z pieczarkami. 

Takie kotlety świetnie sprawdzą się  

jako sycący, bezmięsny obiad. 

Do tego są bardzo szybkie i łatwe do zrobieni.





Składniki:
  • 2 woreczki ryżu
  • 500 g pieczarek
  • 50 g żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przełożyć do miski, wystudzić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki razem z cebulą, pod koniec dodać posiekany czosnek, chwilę całość przesmażyć. Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. Do ryżu dodać cebulę z pieczarkami, ser, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie wymieszać.  Z masy uformować kotleciki, następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego!










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz