Kotlety z ryżu z bakłażanem







Dziś na blogu przepis na wegetariańskie 

kotleciki z ryżu z bakłażanem. Kotleciki są nie 

tylko bardzo smaczne, ale również łatwe i 

szybkie do zrobienia. Do tego bardzo sycące, 

polecam.




Składniki:
  • 150 g ryżu
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażany pokroić w plastry, każdy posolić. Odłożyć na 15 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć bakłażan. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Do ryżu dodać bakłażan, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Całość doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 Smacznego!











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);