wtorek, 14 listopada 2017

Klopsiki mięsne w occie









Klopsiki z mięsa mielonego marynowane w delikatnej zalewie octowej 

to pyszna przekąska na każdą imprezę. Przepis na klopsiki jest genialnie prosty

i  bardzo szybki do zrobienia. A tu zapraszam na kulki rybne.





Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
zalewa
  • 4 szklanki wody
  • 200 mla octu
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 cebule

Wykonanie:

Wszystkie składniki na zalewę zagotować, cebulę pokroić w piórka, wrzucić do zalewy.
Cebulę, czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebule z czosnkiem, doprawić do smaku papryką słodką, solą i pieprzem, dodać również bułkę tartą (około 2-3 łyżki, tyle by dało się ładnie formować kotleciki). Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.  Klopsiki wkładamy do słoika, zalewamy letnia zalewą, zakręcić. Ostudzone wkładamy do lodówki na 3 dni, by się przegryzły.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz