wtorek, 18 kwietnia 2017

Zupa fasolowa









Dziś przepis na zupę fasolową, pachnąca wędzonką i majerankiem. 

Do tego zupa jest sycącą, rozgrzewająca i bardzo pyszna.






Składniki:

  • 300 g drobnej fasoli
  • 300 g kiełbasy
  • 250 g boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Fasolę zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dania do fasoli dodajemy boczek, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 45-55 minut, aż fasola będzie prawie miękka. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać do fasoli i gotować do miękkości warzyw. Wyciągnąć boczek, pokroić w kostkę. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć kiełbasę z cebulą, na koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć, przełożyć do garnka, dodać również pokrojony w kostkę boczek i majeranek. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Pietruszkę drobno posiekać, przed podaniem posypać pietruszką. Smacznego !













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz