sobota, 11 marca 2017

Kotlety jajeczne z kaszą kuskus








Pyszne, sycące i bardzo szybkie kotleciki jajeczne z kaszą kuskus.

 Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.  To moja propozycja na bezmięsny obiad.

Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy.





Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • mała cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

7 jajek ugotować na twardo, obrać, pokroi w drobną kosteczkę. Kaszę zalać szklanką wrzątku, odłożyć. Gdy napęcznieje wmieszać, wsypać do miski. Cebulę pokroić w kostkę, seler w paseczki. Na oleju zeszklić seler razem z cebulą (jak nie lubimy selera, możemy pominąć). Jajka, cebulę, jajko surowe, czosnek drobniutko posiekany oraz 3 łyżki bułki tarty, dodać do kaszy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, mocno
ugniatając w rękach. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
z dwóch stron na złoty kolor.









 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz