piątek, 24 lutego 2017

Kotlety mielone z pieczarkami i papryką







Dziś przepis na kotlety mielone przez wszystkich znane i kochane. 

Mielone jak mielone... ale takie faszerowane pieczarkami i papryka

okazały się dobrym pomysłem na pyszny obiad.



Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 czerstwa kajzerka
  • jajko
  • bulka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pieczarki, cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Na patelni podsmażyć pieczarki, następnie dodać cebulę gdy cebula się podsmaży, dodajemy paprykę i całość smażymy przez 5-7 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę namoczoną w wodzie, odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać  jajko, musztardę, bułkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić rękami masę. Z wyrobionej masy, zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa robimy kulkę i spłaszczamy. Na każdy nakładamy farsz i sklejamy formując kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią, uważając by się nie przypaliły. Smacznego!















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz