poniedziałek, 27 lutego 2017

Ciasto z połówkami jabłek








Pyszne ciasto z dużymi kawałkami jabłek. Duży plus że szybko się robi i zawsze

wychodzi, a minus że znika za szybko. Ciasto jest  na prawdę pyszne, mi

osobiście smakuje najlepiej na ciepło. Ala dziękuję za przepis :)




Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła/margaryny
  • 200 ml śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
  •  8-9 jabłek
  • cynamon
  • szklanka cukru pudru

Wykonanie:




Do miseczki odłożyć łyżkę śmietany. Wszystkie składniki na ciasto, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto (jest dość kleiste). Podzielić na dwie części. Blaszkę 24x35 wysmarować masłem. Na lekko podsypanym blacie rozwałkować ciasto. Przełożyć do blaszki. Obrane jabłka przeciąć na pól i wyciąć gniazdka nasienne. Jabłka poukładać na cieście, posypać cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka. Ciasto ponakłuwać delikatnie widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do
180°C i pieczemy przez 40-45 minut. Do szklanki cukru dodajemy odłożoną łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy, na gładką masę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu polewamy wierzch ciasta lukrem. Smacznego.













2 komentarze :

  1. przepis mógłby być trochę dokładniejszy dla żółtodziobów w kuchni jak ja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze napisac czego Pan/Pani nie rozumie, to wyjaśnie
      Pozdrawiam Kasia

      Usuń