niedziela, 13 listopada 2016

Sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie











Był już królewski sernik, sernik z śmietany, a tym razem zrobiłam 

sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie. Wyszedł pyszny na pewno 

jeszcze nie raz do niego wrócę, polecam.





Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa
  • 3 jogurty greckie (każdy po 400 g)
  • 6 jajek
  • 1 szklank cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe



Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, żółtka, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, podziellić na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki.

W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypywać cukier, cały czas ucierając. Dodać do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać.

Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenai. Na spód wylać masę jogurtową i zetrzeć drugą część ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st C i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.


Blaszka 24 x 36
















2 komentarze :

  1. Mój też, tylko w wersji dla leniwych ;-) na herbatnikach ;-)

    OdpowiedzUsuń