środa, 3 sierpnia 2016

Zupa krem z marchewki








Uwielbiam bardzo zupy tak więc dziś przygotowałam zupę z marchewki. Wyszła przepyszna, delikatna do tego w cudownym kolorze. Tak więc zapraszam na szybką do zrobienia i bardzo odżywczą kremową zupę z marchewki.


Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1 cebula
  • 1 L bulionu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • masło do smażenia
  • sól pieprz



Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę razem z marchewką, na koniec dodać czosnek. Dusić przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie wlać bulion, dodać imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 15 minut. Całość zmiksować na krem, na koniec dodać śmietanę i wymieszać, ew. doprawić jeszcze sola i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany.















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz