piątek, 1 lipca 2016

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną












Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczku koperku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Kaszę wsypujemy na sito i przepłukujemy gorąca wodą by pozbyć się goryczki. Zagotować 1,5 szklanki wody, posolić i dodać łyżkę oleju, do wrzątku wrzucić kaszę zamieszać i gotować na małym ogniu ok 15-17 minut, przestudzić.
5 jajek ugotować na twardo, obrać, rozgnieść widelcem. Obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Koperek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszać. Formować z masy kotlety, mocno ugniatając w dłoni. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron po kilka minut, by nabrały ładnego złotego koloru. SMACZNEGO!!


















4 komentarze :