Składniki:
- 6 jajek
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1/2 pęczku koperku
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę wsypujemy na sito i przepłukujemy gorąca wodą by pozbyć się goryczki. Zagotować 1,5 szklanki wody, posolić i dodać łyżkę oleju, do wrzątku wrzucić kaszę zamieszać i gotować na małym ogniu ok 15-17 minut, przestudzić.
5 jajek ugotować na twardo, obrać, rozgnieść widelcem. Obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Koperek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszać. Formować z masy kotlety, mocno ugniatając w dłoni. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron po kilka minut, by nabrały ładnego złotego koloru. SMACZNEGO!!
Świetny pomysł na zdrowe kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję są naprawdę pyszne :)
UsuńMam ugotowaną kaszę.Jaka ilość sprawdzi się w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńDo przepisu było użyte 100 g suchej kaszy, to jest gdzieś 230 g ugotowanej.
Usuń