czwartek, 5 maja 2016

Kluski ziemniaczane kładzione










Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5-1,75 szklanki mąki Pszennej
  • jajko
  • sól
dodatkowo
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • pieprz


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną, dokładnie wymieszać. Konsystencja musi być na tyle gęsta by można ciasto kłaść łyżką, ale nie może być zagęsta (wyjdą twarde) ani zbyt rzadka (rozpłyna się w wodzie).
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, łyżką nabieramy kluski i kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy około 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy kluski.
Cebulę oraz boczek pokroić w kostkę, usmażyć razem na patelni, dodać pieprzu do smaku. Na koniec wrzucić kluski i podsmażyć na złoty kolor. Smacznego!

















2 komentarze :

  1. WYGLĄDA SMAKOWICIE JUTRO ZROBIĘ NA OBIADEK POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń