piątek, 11 marca 2016

Ryż z kurczakiem i warzywami













Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • opakowanie  mrożonych warzyw (kalafior,brokuł,marchewka)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • carry, słodka mielona papryka
  • sól, pieprz




Wykonanie:

Ryż opłukać na sitku, osączyć, ugotować w osolonej wodzie na sypko. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, carry, papryką, podsmażyć na oleju. Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, całość podsmażamy. Do mięsa dodajemy nasze warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy, podlewamy 1 szklanką wody, dusimy do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec do naszego mięsa i warzyw dodajemy ryż. Doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Smacznego! 















1 komentarz :

  1. takie danie często gości na moim stole podczas obiadu :)

    OdpowiedzUsuń