niedziela, 7 lutego 2016

Sernik z kratką












Składniki:

ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
masa serowa
  • 1,20 kg sera białego
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej


Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać jajko,cukier, cukier waniliowy, sól, śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części  1/3 do 2/3. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Na oprószonej stolnicy rozwałkować  większą część ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i podpiec przez 15 minut.

Żółtka oddzielić od białek. Ser zmielony trzykrotnie utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać wanilię, budyń oraz mąkę. Dokładnie wszystko razem wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą twarogową. Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.

Wyjąć pozostałe ciasto, rozwałkować cienko i wykrawać paseczki o szerokości 1 cm. Na wierzch sernika układamy paseczki ciasta  tworząc kratkę.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze na 30 minut. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO:) 

Blaszka 25x34

Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Pianę ubitą na sztywno delikatnie wymieszać z masą serową tylko do połączenia składników. Nie miksować by jej  nie napowietrzyć, inaczej mocno wyrośnie, a potem opadnie. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, a po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.






















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz