czwartek, 18 lutego 2016

Klopsiki w sosie pomidorowym










Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 mała bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
sos

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka pszenna
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko, cebulę oraz 3 łyżki mleka , które pozostało po odciśnięciu bułki, przyprawić. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy klopsiki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kulki wrzucamy do wrzącej wody (ok 700 ml). Wszystko dusimy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką. Chwilę razem poddusić, na sam koniec dodać masło i doprawić solą i pieprzem.  
Klopsiki podałam z makaronem razowym. SMACZNEGO:)















2 komentarze :

  1. Makarony mogłabym jeść codziennie, w sosie z klopsikami to pyszna propozycja obiadowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale, może nie jest to super zdrowa potrawa, ale... nic nie szkodzi :)

    OdpowiedzUsuń